Startsida | Information | Redaktion | Annonsera | Prenumerera | Kontakta oss

Astrid Lindgren
Filmrecensioner
Reportage
Skivrecensioner
Konsert
Festivalarkiv
Nyheter
Sport
Kultur
Motor
Debatt

Schlaget om Leksand

18.02.2006 06:19Melodifestivalen drar igång med ett av de mest namnkunniga startfälten i tävlingens historia.
Rutinen kan bli avgörande.
– Jag är mer förberedd i år, säger Linda Bengtzing, nykomling i fjol, favorit i år.
Förra året kom hon lite från ingenstans och tog sig överraskande till final med den traditionella schlagerlåten ”Alla flickor”.

Linda Bengtzing
Nu är Linda Bengtzing ett känt namn och i det tuffa startfältet i den första schlagerdeltävlingen i Leksand på lördagen är hon ett namn som förekommer på allt fler experters läppar.
Hennes låt, ”Jag ljuger så bra”, påminner om ”Alla flickor”.
- Det är en tokschlager, säger hon och skrattar.
Men konkurrensen blir hård i Leksands stora ishockeyhall Ejendals arena på lördagskvällen. Magnus Bäcklund nämns också i förhandssnacket med sin etniskt färgade ”The name of love”, en låt som jämförts med John Farnhams 80-talsklassiker ”You’re the voice”. Men han är rädd för att utnämnas till favorit.
- Jag försöker slå dövörat till när folk säger att låten är kanon. Säger de så, så är det väl så. Men jag försöker att inte tänka på det.
I Leksand tävlar också fotomodellen Hannah Graaf, Anna Sahlene, rocksångaren Andreas Johnson och rapduon Pandang samt de kanske lite mer udda fåglarna; sambasångerskan Simone Moreno och självaste Electric Banana Band.

Startfältet när Melodifestivalen drar igång i Leksand på lördag är ett av de mest namnkunniga i tävlingens historia. Förra året var Linda Bengtzing, till höger, nykomling men i år räknas hon som favorit. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Hårdare förberedelser
Det är som sagt ett starkt startfält och Linda Bengtzing har inte lämnat något åt slumpen i förberedelserna och förberett sig bättre.
- I fjol gjorde jag ”Fame factory” samtidigt och det var omöjligt att förbereda sig bra. Nu har jag spelat in en platta samtidigt, så jag har sjungit väldigt mycket på gott och ont. Men jag har kunnat förbereda mig mer. Och så åkte vi hit extra tidigt för att slippa stressa inför repetitionerna.
Två bidrag går direkt vidare från deltävlingen i Leksand till finalen i Globen om en månad, och ytterligare två går till Andra chansen, med chans på finalplatser den vägen.
Som vanligt är det tittarnas telefon- och sms-röster som avgör vilka artister och bidrag som går vidare till finalen och Andra chansen.
Lena Philipsson är programledare för direktsändningen som inleds 20.00 i SVT1. En nyhet är att tv-sändningen för första gången får en speciell kommentator, utöver programledaren. Pekka Heino, som kommenterat flera schlager-EM, är på plats för att avlasta Lena Philipsson och guida tv-publiken.

Författare: Mikael Forsell/TT Spektra
  


 
Allt material på Vimmerby Tidning.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Inget material får kopieras utan tillstånd. Redaktion, Webmaster